logo (068) 202 57 83     (095) 710 36 67
help
Заявка
help
Viber
help
Skype
email_icon
E-mail
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Мы профессионально позаботимся о Вашей успешности 24 часа в сутки 7 дней в неделю

Екологічна характеристика підприємства «-------- хлібзавод»

Характеристика підприємства 

Відкрите акціонерне товариство "............... хлібозавод"

Юридична адреса : ................................

Форма власності : колективна

........... хлібозавод - це спеціалізоване підприємство по виробництву хлібобулочних виробів. Хлібозавод був заснований в 1946 році. В перші роки своєї роботи випічка хлібобулочних виробів досягала до 7 тон на добу.

З кожним роком хлібозавод збільшував свою потужність. В 1980 - 1990 роках виробництво хлібобулочних виробів досягло до 20 тон за добу, випікалось до 17 видів хлібобулочних виробів. В даний період виробництво хлібобулочних виробів знизилось до 1 тони на добу, у зв'язку зі зменшенням попиту на хліб та великою конкуренцією. Випікається 8 видів хлібобулочних виробів. Виробнича потужність використовується на 1.0%.

Діяльність товариства :

- випуск продукції по номенклатурі і в асортименті

- оптова торгівля

- виробництво дерев'яної тари

- здійснення перевезень вантажів транспортом підприємства

- проведення поточних і капітальних ремонтів будівель та устаткування.

Основна мета хлібозаводу - випуск та реалізація хлібобулочних виробів. Хлібобулочні вироби поставляються більш ніж у 34 торгівельних точок м. Люботина, а також селище міського типу Манченки, село Шарівка, село Огульці Валківського району .

Природно-кліматична характеристика району

Природні умови і ресурси У районі вділо поєднуються рівнинна поверхня, приятливий кліматичний режим, родючі грунти і значні запаси корисних копалин. Район розташований у межах Дніпровсько-Данецької западини, яка в рельєфі виражена придніпровською низовиною і полтавською рівниною.

Кліматичні умови характеризуються зростанням континентальності і зменшенням кількості атмосферних опадів з північного заходу на схід. Помірно холодна зима, середня температура січня -7…-8оС; часто посушливе літо, середня температура липня +19…20 оС. Кількість днів з температурою, що первищує 10 оС, становить 149-172. Річна сума активних температур становить від 2600 оС до 3465 оС. територія району недостатньо зволожена (за винятком північної та північно-західної частин). Річна кількість опадів становить від 450 до 560 мм (у полтавській - 450-565, Сумській - 510-588, Харківській - 495-570). Більша частина опадів випадає в теплий період року. Для району характерні суховії, ерозійні процеси, значне промерзання грунту, заболочення територій. Це, безумовно, позначається на територіальній організації господарства.

Характеристика сировини

У виробництвi використовуються лише високоякiсна вiтчизняна сировина без будь-яких хiмiчних домiшок, високоякiсна сучасна технологiя, що надає продукцiї великого попиту. Виробляються i дiєтичнi види продукцiї.

Основною сировиною при виробництві борошна є пшениця III класу, що поставляється з Харківської області.

Зберігання борошна передбачено безтарним способом. Склад зберігання борошна закритий. В складі встановлено силосів ХЕ-233 ємністю 65 т кожен. Доставка борошна на завод здійснюється автоборошновозами для пневматичного розвантаження і подачі борошна в силоси на зберігання. На авто вагах здійснюється зважування авто борошно возів. Крім того, на силосах встановлено тензометричні датчики, показання яких виведене на центральний щит.

Для подачі борошна від щитка до кожного силосу використовують окремі борошно проводи. Для очистки транспортуючого повітря на дахах силосів встановлені фільтри ХЕ -161.

Повітряно-компресорна станція призначена для вироблення стислого повітря, що забезпечує технологічні потреби хлібопекарного виробництва. В машинній залі станції встановлюються повітряні компресори, холодильники повітря, повітроочисники. Повітря збірники і продувна ємність знаходяться поза корпусом на спеціальному майданчику

Об'єктами екологічного дослідження на хлібозаводі  є:

ü    склад борошна;

ü    відділення для просіювання;

ü    тістомісильне відділення;

ü    топкове відділення.

Допоміжні виробництва, цехи і ділянки:

ü    котельня;

ü    холодильні камери;

ü    мийне відділення;

ü    механічна майстерня;

ü    зварювальна посада;

ü    гаражі, відкрита стоянка.

Склад борошна.

Борошно надходить у виробничі тритонні бункери, під кожним з яких установлене по одному рукавному фільтрі для очищення запиленого повітря, що транспортує борошно. Не уловлена фільтрами борошняний пил виділяється в приміщення, відкіля приділяється в атмосферу трубою висотою 21 м і діаметром 0,5 м.

Відділення для просіювання.

У приміщенні відділення розміщаються просіювателі «Бурат», призначені для просівання борошна, очищення від механічних і феромагнітних домішок. Пил, що виділяється при просіванні, виділяється в приміщення.

Тістомісильне відділення.

При шумуванні опари і тесту відбувається виділення вуглекислого газу і вологи. Спирт і летучі кислоти виділяються в дуже малих кількостях. При готуванні цукрового сиропу відбувається виділення невеликої кількості цукрового пилу. Тому що витяжної вентиляції в приміщенні немає і сироварочний казан вилучений від усіх прорізів, цукровий пил в атмосферне повітря не надходить.

Топкове відділення.

При випічці хлібобулочних виробів у печах утворяться пари, що містять вологу, етиловий спирт, летучі кислоти, альдегіди, акромин.

При згорянні природного газу утворяться оксид вуглецю і діоксид азоту.

Після процесу випічки готова продукція через систему транспортерів надходить в експедицію на циркуляційні столи й укладається в лотки конвеєрів для охолодження. Пари усушки, що утворяться при цьому, що містять вологу, етиловий спирт, летучі кислоти й альдегіди, приділяються в атмосферу через віконні і дверні прорізи.

Допоміжні виробництва, цехи і ділянки.

Котельня.

При згорянні природного газу утворяться оксид вуглецю і діоксид азоту, що викидаються в атмосферу димарем висотою 30 м і діаметром 0,6 м.

Холодильні камери.

У процесі експлуатації холодильників виділення шкідливих речовин відбувається в незначних кількостях за рахунок утрат холодоагенту. Джерело викиду: труба довжиною 21 м і діаметром 0,3 м.

Мийне відділення.

Мийка виробляється з застосуванням соди кальцинованої (натрію карбонату). Джерелом викиду забруднених речовин в атмосферу є труби вентустановок вмсотою по 21 мі діаметром по 0,3 м.

Механічна майстерня.

У майстерні встановлені токарський, свердлильний, відрізний і заточувальної верстати. Джерелом викиду є труба висотою 14 м і діаметром 0,3 м.

Зварювальна посада.

Встановлено агрегат електродугового зварювання й ацетиленовий генератор. Джерелом викиду є труба висотою 21 м і діаметром 0,5 м.

Гаражі, відкрита стоянка.

У гаражі утримуються: 1 легковий автомобіль з обсягом двигуна до 1,8 м, 2 легкових автомобілі з обсягом двигуна понад 1,8 л, 2 вантажних автомобілі вантажопідйомністю до 2 т, 1 вантажний автомобіль вантажопідйомністю від 2 до 5 т, 13 вантажних карбюраторних автомобілів вантажопідйомністю від 5 до 8 т.

На відкритій стоянці утримуються: 1 вантажний карбюраторний автомобіль вантажопідйомністю від 2 до 5 т, 4 вантажних карбюраторних автомобілі вантажопідйомністю від 5 до 8 т і 2 вантажних карбюраторних автомобілі вантажопідйомністю від 5 до 8 т.

Джерела викидів неорганізовані.

Рекомендації з забезпечення екологічної безпеки на підприємстві.

Хлібозавод - сучасний підприємство з виробництва хлібобулочних виробів.

Питання охорони навколишнього середовища, раціонального природовикористання й екологічної безпеки на цьому підприємстві в основному вирішені.

Однак у технологічному процесі існує ряд операцій, що вимагають удосконалювання в рамках зазначених напрямків.

На діючій котельні необхідно установити замість старих пальників для спалювання газу сучасні паливосмесительного пристрою з автоматичним регулюванням співвідношення «газ – повітря» з метою повного спалювання З і З2 і зменшення токсичності газів, що викидаються в атмосферу.

На підприємстві відсутні локальні очисні спорудження і стічні води викидаються в колектор міських очисних споруджень, що в даний час є анахронізмом. І це в однаковій мірі відноситься до печей ПСХ-25 М и БН-25 у топковому відділенні.

На підприємстві витрачається значна кількість води, що скидається в каналізацію. Доцільно направити воду на вторинне використання з забезпеченням круговороту води.

Доцільно на всіх етапах життєвого циклу продукції застосовувати сучасні технологічні рішення з метою мінімізувати викиди в атмосферу, промислові стоки й утилізацію твердих покидьків.

База готовых работ: